Ağız kokusu tedavisi

Ağız Kokusu Nedenleri

Halitosis olarak adlandırılan kötü ağız kokusunun birden fazla nedeni olabilir. Bunlar bazen bir arada da olabilirler. Ramazan ayında sıklıkla farkedilen ağız kokusu ile ilgili bilgiler vererek başlayalım isterseniz.
Oruç tutan bireylerde sık olarak rastlanan bir durumdur. Ağız kokusunun nedeni iyi temizlenemeyen diş ve ağız yüzeylerinde biriken bakteriler  açlığa bağlı oluşan kimyasal ürünler ve susuzluğa bağlı ağız kuruluğudur.
Ağız kokusu tedavisi
Ağız kokusu tedavisi

Ağız ortamı çok sayıda bakteri barındırır. Yeme ve içme fonksiyonları olmadığında ağız içinde tükürük üretimi azalacağından tükürüğün temizleme ve yıkama görevleri gerçekleşemez. Buna bağlı artan bakteri sayısına bağlı olarak ağız kokusu meydana gelir.

Mide boş olduğunda, midede bulunan sindirim sıvıları da ağız kokusuna yol açar. Uzun süreli açlık dönemlerinde vücut daha önce depoladığı yağları yakmaya başlar ve bu da nefesle dışarı atılan ve kötü kokuya yol açan ketonların salınmasına neden olur.
Ramazan döneminden önce  ağız kokusu var ise ramazan ayında da gıda ve sıvı alımı azalacağından bu dönemde kokunun şiddeti artacaktır. Kötü ağız bakımı, diş çürükleri,hatalı dolgu veya protezler gibi birçok lokal faktör ağız kokusuna yol açabileceği gibi sigara, şeker hastalığı, böbrek hastalıkları, diş eti hastalıkları, kirli protezler, boğaz enfeksiyonları gibi bir dizi genel faktörün de ağız kokusuna yol açacağı unutulmamalıdır.
Sorunsuz ve kokusuz  ramazan geçirmek için ramazan ayından önce diş hekimine muayene olmakta fayda vardır.
Günlük ağız bakımını aksatmadan yerine getirmenin yanı sıra unutulmaması gereken birkaç nokta daha bulunmaktadır. 
1-Genellikle sahurdan sonra dişler fırçalanmadan hemen yatıldığı için, ağızda temizlenmeyen bakteri plağı nedeniyle bakteri sayısı artacak böylece ağız kokusu ve diş çürükleri hızla meydana gelecektir.
2-Günlük ağız bakımının yanı sıra dişler sahurdan sonra da fırçalanmalı, dişler arası yüzeyler ve dil de ihmal edilmemelidir.
3-Hatalı yeme alışkanlıklarından kaçınılmalıdır. Ağız kokusuna yol açabilecek sarımsak ve soğan gibi gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır.
Ağız kokusuyla baş etmek için özellikle ramazan döneminde şu noktalara dikkat etmek faydalı olacaktır:
  1. Düzenli diş fırçalamak, diş ipi kullanmak ve dil fırçalamak
  2. Alkol içermeyen ağız gargaraları kullanmak,
  3. Düzenli diş hekimi kontrolüne giderek ağız kokusuna neden olabilecek diş ve diş eti hastalıklarının tedavisini sağlamak,
  4. Diş hekimi gerek gördüğü takdirde, ağız kokusuna neden olabilecek genel durumun tespiti için muayene olmak.

Sağlıkla kalın.

Diş Hekimi

Sertaç Kızılkaya

Zirkonyum diş koku yapar mı
Zirkonyum diş kaplama koku yapar mı?
5/5 - (16 votes)

5/5 - (16 votes)
Önceki YazıSerdar Kızılkaya
Sonraki YazıKaplama Diş Fiyatı
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap