İnsanoğlu sorun yaşamayı sevmez. Haklıdır da. Bu sorun diş ağrısı olduğunda da en kısa sürede kurtulmak ister. Diş ağrısı yaşamamak en iyisidir aslında ama başa gelince de kurtulmak gerekir değil mi? Dişimiz ağrıdı diyelim. Ağrıyan diş hemen çekilir mi? Hemen çekilmez mi? Beklemek ve sonra çektirmek mi gerekir? Bu yazıda bana sormuş olduğunuz bu soruya geniş kapsamlı bir cevap vereceğim. Çekim yapılmadığında neden yapılmaz sorusuna da yanıt bulacaksınız.

Youtube kanalıma abone olduğunuzda diş sağlığı ile ilgili doğru bilgilere hızlı bir şekilde ulaşma imkanınız olacak. Yeni videolardan haberdar olmak için bildirimleri açmayı unutmayın. Youtube kanalımın linki abone olduğunuzda güncel bilgilendirme videolarıma ulaşabilirsiniz. 

Diş Ağrısı

Diş ağrıyor hemen çekelim kurtulalım. Ne kadar kolay değil mi? Çekmeyip de ne yapalım diş ağrımış bir defa. Kurtaralım mı? Neden olmasın. Diş gidince yerine yenisi çıkmayacak her halde bu saatten sonra. O halde diş ağrıdığında mümkün ise dişe tedavisini uygulayıp dişi kurtarmak gerekir.

Dişi çekmek ilk anda yaşanılan ağrının da etkisi ile bir çözüm gibi görünebilir. Ancak uzun vadede kaybedilen dişin boşluğu estetik ve fonksiyonel sorunların yaşanmasına neden olacaktır. Konuşma bozukluğuna kadar giden diş eksikliğinde diş protezi yapılsa bile ana dişimizin verdiği bütün işlevler tam olarak sağlanamamaktadır. Bu durumda biraz zaman ve para harcayarak implant yaptırmayı deneyebilirsiniz. İmplant uygulaması ve implant fiyatları ile ilgili yazılarımı okuyabilirsiniz. İmplant fiyatı yüksek olacağından dişi kurtarma yoluna gitmek son derece mantıklı olacaktır.

Dişi Kurtarma

İlerlemiş diş eti hastalığı nedeni ile kaybedilmiş dişler
İlerlemiş diş eti hastalığı nedeni ile kaybedilmiş dişler

Dişi çekmeden kurtarabilmek yeni kanal tedavisi teknikleri ile son derece kolaylaştı biliyor muydunuz. Artık diş hekimleri daha yüksek teknolojiler kullanıyorlar. Biraz pahalıya mal olsa bile diş ağrısı tedavi edilebilmekte. Ağrıyan diş genellikle kanal tedavisi ile kurtarılabilir. Ancak çok uzun süre beklemiş diş çürükleri için bazen kanal tedavisi ile dişi kurtarmak mümkün olmayabilir. bu durumda diş çekilir. Aşağıdaki linkte diş çekimi ile ilgili bir yazı var. İlginizi çekebileceğini düşünüyorum. Diş Çekimi Nasıl Yapılır?

Yandaki resimde gördüğünüz gibi diş eti sorunları ile birlikte diş çürükleri olan hastalarda en iyi çözüm diş çekimi olabilir. Diş çekimi öncesinde ve sonrasında diş doktorunun yazacağı reçetenin kullanılması gerekmektedir.
Şeffaf Plak ile Ortodonti
Zirkonyum Fiyatları

Ağrıyan Dişin Çekilmesi

Ağrıyan Diş

Diş ağrısı sizi usandırdı ve artık siz çektirmeye karar verdiniz. Diş hekimi dişinizi kontrol ettiğinde dişin kurtarılabileceğini söylüyor ise o dişi hemen çektirmek mümkündür. Ama diş hekimi dişinizin kurtarılamayacak kadar kötü durumda olduğunu söylüyor ise bir ihtimal dişinizi çekmek de mümkün değil diyebilir. Nasıl yani demeyin. Yani diş kurtarılacak gibi ise uyuşturulması mümkün görünüyor demektir.

Dişiniz kurtarılamayacak kadar fazla çürüdü ve iltihaplandı ise o dişi çekmek maalesef mümkün olmayabilir. İltahaplı dişin çekilmesi mümkün değildir.

İltihaplı Diş Çekilir mi?

Kısa ve net bir cevap çekilmez değil! Çekilemez. Neden mi çekilemez? Uyuşmaz da ondan çekmek mümkün olmaz. İltihap dişin uyuşmasını engeller. İltihaplı diş çekildikten sonra kanaması fazla olur ve kemik enfeksiyonu gelişir. Bu nedenle önce iltihap kurutulup daha sonra diş çekimi yapılır. İltihaplı iken siz uyuşukluk olmasın dayanırım dediğinizde diş hekimi o dişi yine çekmeyecektir. Çünkü çekimden sonra eskisinden daha çok ağrıyacak ve ağrı kesici ilaçlar bile fayda etmeyecektir.

Dişinizin durumuna göre diş hekimi uygun ilaçlar yazar. Bu ilaçları kullandığınızda diş ağrınız geçer. Daha sonra gittiğiniz randevunuzda büyük ihtimal ile dişiniz için kalıcı bir çözüm bulunacaktır. Bu kanal tedavisi veya diş çekimi olabilir.

Sık Sorulan Sorular

Ağrıyan Diş Çekilir mi?

Evet çekilebilir. Ancak aktif bir enfeksiyon olmaması gerekir. Diş hekimi röntgen ve klinik değerlendirme sonrası size dişin çekim için uygun olup olmadığını söyleyebilir.

İltahaplı Diş Çekilir mi?

Akut olarak adlandırdığımız aktif enfeksiyon varlığında diş çekilmemelidir. Çekim antibiyotik kullanımı sonrasında yapılabilir.

5/5 - (5 votes)