Günümüzde değişen beslenme alışkanlıkları, dişler üzerinde önemli ağız diş sağlığı sorunları ve estetik diş sorunları oluşturmuştur. Özellikle dişler üzerinde meydana gelen aşınmalarını gelişmiş toplumlarda uzayan yaşam süresine ve asitli yiyecek alışkanlıklarına bağlı olduğu belirlenmiştir. Sosyoekonomik düzeyi yüksek genç yaş grubuna ait kişilerde diş aşınmaları daha çok görülür.

Bu aşınmalar elemeler dişin sert dokularının herhangi bir bakteri etkisi olmadan kimyasal olarak çözülmesi şeklindedir. Minenin kritik değeri olan Ph5.5 ve daha düşük asidik değerlere ile maruz kalması ve uzun süreli ve sık uygulandığında diş midesinde erozyon adı verilen aşınmalara ve dolayısı ile diş hassasiyeti ne  neden olur. Bu gibi durumlarda minenin kristal yapısı bozulur ve diş yüzeyi erimeye başlar. Mine yüzeyindeki kristaller çözüldükten sonra mikro tabakalar kopmaya başlar. İlerleyen dönemlerde dişin içerisindeki dentin tabakası açığa çıkar. Klinik olarak özellikle soğuk sıcak hassasiyeti veya ağrı gibi problemler ortaya çıktıktan sonra diş minesinden giderek artan büyüklükte mine parçaları kopar . Minenin altında bulunan dentin tabakası açığa çıkar. Özellikle soğuk sıcak hassasiyeti ve ağrı rahatsızlık verir.

Bu duruma neden olan faktörler iç ve dış faktörler olarak değerlendirilir.

DİŞ HASSASİYETİ VE AŞINMASINA NEDEN OLAN İÇ FAKTÖRLER:

İç faktörler de vücut kaynaklı asitler özellikle mide hastalıkları sinirsel kusmalar ve sindirim yolu hastalıkları etkilidir. Hamilelik döneminde kusmalar artabilir. Mideden ağıza gelen sıvının asitlik derecesi 1 ile 2 civarındadır. Reflünün neden olduğu erozyon tipinde üst çene dişlerde özellikle damak kısmında ve alt çene dişlerin de dil kısmında yüzeyde aşınmalar gözlenir.

DİŞ AŞINMASINA NEDEN OLAN DIŞ FAKTÖRLER

Dişin yüzeyinde aşınmaya neden olan ve vücuda dışardan alınan asitlerdir. Kişinin yaşam biçimi, beslenme alışkanlıkları, mesleği, kullandığı ilaçlar, diş aşınmalarını etkiler. Dış kaynaklı asitler en fazla yiyeceklerle alınır. Asitli yiyecek ve içecekler dişin yüzeyinde yumuşamaya neden olur. Dış kaynaklı asitler en fazla içecekler ve yiyeceklerle alınmaktadır. Özellikle kola, buzlu çay, portakal suyu, süt, yoğurt, elma, üzüm, greyfurt gibi besinler asit değeri 3 ve altında olan besinlerdir.

Diş yüzeyinde aşınmalar bir çok faktörün bir araya gelmesiyle oluşur besinlerin yanında kişinin beslenme ve diş fırçalama alışkanlıklarında mine yüzeyindeki kaşınma miktarını etkiler. Asitli içecek ve gıdaların tüketim sıklığı, miktarı ve bunların ağız içerisinde kalma süreleri de dişler üzerindeki etkisini arttıran faktörlerdir.

Asitli yiyecek ve içeceklerin hemen ardından diş fırçalanması diş yüzeyinde daha fazla madde kaybına yol açar. 1 saat sonra diş fırçalanması tercih edilmelidir. Tükürüğün akış hızı içeriğindeki kimyasallar aşınma bakımından önem taşır. Kalsiyum oranı yüksek tükürük asitli ortamda kaybedilen mineral kaybının düzenlenmesine yardımcı olur ve daha az hasar oluşur. Tükürük akış hızı az olduğunda diş yüzeyini yıkama yetersiz olacağı için erezyon oluşma ihtimali daha fazladır. Tükürüğün tamponlama kapasitesi çürük oluşumunda ve mine erozyonlarında büyük önem taşır.

Meslek hastalığı olarak da dişler üzerinde erozyon görülür. Aşırı klorlu havuzlarda yüzen su sporcuları asit buharına veya asitli gazlara maruz kalan fabrika çalışanları, şarap eksperleri ve laboratuvarda pipet ile asitli sıvılara çalışma yapan kimya uzmanları asit erezyona daha fazla yatkın olurlar.

ASİT EROZYONU TEŞHİSİ

En önemli tanı klinikte dişlerin görünümüdür. Başlangıç aşamasında maddi madde kaybı olmadan görülen mine yumuşaması herhangi bir belirti vermez. erozyon başladıktan sonra yüzeyin hafif cilalı ve içbükeylikler göstermesi en önemli belirtisidir. Dişin çiğneme yüzeylerinde mini kırılmalar ve anatominin bozulması aşınan tüberküller ve diş yüzeyinde çukurlaşmalar görülür. Dentin dokusuna ulaşan lezyonlarda tamir dentini oluşmaya başlar. Bu sayede pulpa dış uyarılardan korunur. Açığa çıkan dentin yüzeyinde sıcak ve soğuk yiyeceklere karşı hassasiyet dokunma ile de ortaya çıkar. Özellikle üst dişlerin damak tarafında

DİŞ AŞINMASI VE HASSASİYETİ TEDAVİSİ

Diş yüzeyinde görülen aşınmaları erken dönemde tanı koyulduğunda etken ortadan kaldırılarak önlenebilir. Diş yüzeyinin aside maruz kalma süresini azaltmak veya diş yüzeylerini de mineralizasyona karşı dayanıklı hale getirmek alınabilecek koruyucu tedbirlerden bazılarıdır. Doğru tanıyı koymak için hastadan alınan bilgiler son derece önemlidir. Beslenme alışkanlıkları, diş fırçalama zamanı ve şekli. kişinin mesleki bilgileri tanı koyulmak amacıyla dikkatlice sorgulanmalıdır. Diş aşınması ve hassasiyeti olan kişide beslenme şekli ile ilgili bir sorun bulunmadığı takdirde beslenme bozuklukları, sindirim sistemi hastalıkları, reflü kronik kusma, ilaç kullanımı, tükürük kalitesi ve ağız bakım fırçalama alışkanlıklara gibi faktörler araştırılmalıdır.

Estetik Diş
Estetik Porselen Diş

Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve flor uygulanması yanı sıra koruyucu plak kullanmak diş aşınmasının ve hassasiyetinin önlenmesi bakımından önemlidir. Hazırlanan plakların içerisine floor jelleri veya kazein fosfat içerikli kremlerin uygulanması da faydalı olacaktır. Diş üzerindeki mine çözülmelerine karşı en kolay yöntem floor uygulaması dır. Floor jellerinin diş üzerinde uygulanması nötral florür özelliğinin mine yüzeyinde CaF2 den zengin bir tabaka oluşturarak İkincil bir asit atağından diş yüzeylerine koruyacaktır. Flor koruyucu tedavi olarak kullanılır etkinliğini geliştirmek için çeşitli metalik iyonlar eklenerek desteklenir.
Flor vernikleri diş yüzeyine tutunduğunda daha uzun süreli olarak salgılandığı için erozyondan korunmada solüsyonlara ve jellere göre daha etkilidir. Aşınmanın derecesine bağlı olarak diş hassasiyet şikayeti ortaya çıkar. Estetik problemlerde bu şikayetlere eşlik edebilmektedir. Bu durumlarda bonding uygulamalarına gidilir. Hangi malzemenin kullanılacağına ortaya çıkan mine yüzey defektlerinin şiddetine ve oluştuğu bölgeye göre karar verilir.

ÖN DİŞLERİN AŞINMASINDA TEDAVİ

Sadece mine yüzeyini ilgilendiren lezyonlarda eğer sızı ve diş ağrısı yok ise herhangi bir işlem yapılmaz. Koruyucu önlemler alınır. Ancak derinleşen vakalarda diş üzerine kompozit bonding uygulaması başarılı sonuçlar verecektir koruyucu plak tavsiye edilebilir.
Sonuçolarak, günümüzde beslenme alışkanlıklarının değişmesi ile birlikte dişler üzerinde meydana gelen aşınmalar ve diş hassasiyeti her geçen gün daha da önemli bir sorun haline gelmektedir. İlerleyen madde kayıplarını engellemek amacıyla erken teşhis büyük adam taşır. Hastalardan dikkatli bir şekilde beslenme ve genel tıbbi durumları hakkında bilgi alınmalıdır. Klinik olarak detaylı muayene yapıldıktan sonra kişinin beslenme alışkanlıkları sorgulanır ve diş aşınmasına rol açan etkenler ortaya koyulur.  Hastaya koruyucu uygulamalar hakkında bilgi verilir. Gerekli tedaviler uygulandıktan sonra koruyucu plak ile takibe alınır.

Dişleriniz üzerinde herhangi bir diş hassasiyeti veya diş aşınması var ise konuyla ilgili bilgi al alabilirsiniz.0 212 909 37 48

Sağlıkla kalın.

Rate post

Rate post
Önceki YazıKALP HASTALARINDA DİŞ MÜDAHALELERİ VE İMPLANT
Sonraki YazıEstetik Zirkonyum Diş Kaplama
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap