IMPLANT

Her geçen gün diş tedavileri ile ilgili yenilikler artıyor değil mi? Son 20 yıla damgasını vuran implant yapımında cerrahi şablon kullanımı ile başarılı cerrahi ve protezler yapılmasının önü açılmış durumda. Literatürde diş implantlarının üzerindeki protezlere göre uygun konumlandırılması amacı ile farklı teknikler kullanılmıştır. Bunların arasından en sık kullanılanları kişiye özel hazırlanan cerrahi şablon ile implant yapımı idi. Ağızdan alınan ölçü ile uygulanan bu sistem günümüzde yerini 3 boyutlu tomografi ve model tarmalarının bilgisayar ortamında birleştirilmesi sureti ile uygulanmaktadır.

Cerrahi guide ile güvenli implant mümkün mü?
Cerrahi guide (şablon) ile güvenli implant mümkün mü?

Klasik yöntemde implant cerrahisi öncesinde hasta ağzından alınan ölçüler ile implantların konumu ve sayısını belirlemek amacıyla  rehberler hazırlanır ve bu rehberler implant yapımında diş hekimine yardımcı olur. Geleneksel yöntemler ile hazırlanan bu rehberler hekim için çok belirgin bir fayda sağlayamazlar. Çünkü planlama ölçü üzerinden elde edilen alçı modelde yapılır.

Çoğunlukla implantların yerleştirilmesi için belirlenen bölgelerde cerrahi esnasında görülen kemik yetersizlikleri planlamanın değişmesine yol açmaktadır. Ayrıca implantların yerleştirileceği bölgede kemik miktarının belirlenmesinde panaromik röntgenlerden faydalanılır.

İmplantolojide son dönemde gelişmeye başlayan 3 boyutlu tedavi planlaması tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldırabilecek bir yöntem olarak ön plana çıkmaya başlamıştır.

İki boyutlu görüntülerden elde edilen bilgilerin ışığı altında yapılacak planlamaların hatalı olma olasılığı son derece yüksektir. Genellikle operasyon öncesi belirlenen bölgelere implantların yerleşmesi mümkün olmadığında, yapılacak protezin planlaması da değişecektir.

CERRAHİ ŞABLON İLE İMPLANT

Bu durum ya dişler arası boşlukların yetersizliğine, ark dışında yer alan diş kaplamalarının olmasına neden olabilir. İmplantolojide son dönemde gelişmeye başlayan 3 boyutlu tedavi planlaması tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldırabilecek bir yöntem olarak ön plana çıkmaya başlamıştır.

Cerrahi Şablon 

Yeni nesil teknoloji ile implantlar artık 3 boyutlu planlama ve uygulama ile daha başarılı sonuçlar alınabiliyor. Tedavi öncesinde alınan tomografi görüntüleri ile planlama yapmak mümkün. Tedavi başlangıcında bitim protezlerinin de tasarlanabilmesi mümkün oluyor. Bu sayede yapılan implant planlaması sadece kemik durumuna göre değil kullanılacak diş protezinin şekline göre planlanıyor.

Cerrahi guide ile implant
Cerrahi guide ile implant

Sistem cerrahi şablon oluşturulması esasına dayanmakta. Hazırlanan implant şablonunda implantın yerleştirileceği bölgeyi işaretleyen yuva bulunmaktadır. Yuva implantın olması gereken ideal yerde ve açıda olmasını sağlamaktadır. Cerrahi plak olarak da adlandırılan şablon ile implant uygulaması klinik pratiğinde implantların ağıza ideal pozisyon ve açıda konumlandırılmasını mümkün kılmaktadır.

Bu yazıda dikişsiz implant olarak da bilinen cerrahi guide yardımı ile implant yapımı hakkında detaylı bilgiler vereceğim. Uygulama aşamalarına göz atalım.

Cerrahi Guide ile İmplant Uygulamasının Aşamaları

  • 3 Boyutlu tomogrofi çekilmesi
  • Ağızdan ölçü alıması ve ölçünün dijital taramasının yapılması.
  • Dijital olarak verilerin birleştirilmesi.
  • Üç boyutlu yazıcı ile işlem sırasında kullanılacak cerrahi şablonun imalatı.
  • Klinik cerrahi implant aşaması anestezi
  • Hazırlanan şablonun yerleştirilip sabitlenmesi
  • Cerrahi guide ile implantın yerlerinin belirlenmesi.
  • Ağza yerleştirilen guide ile kemikte implant yuvalarının açılması
  • İmplant veya implantların yuvasına vidalanması
  • İmplantların üzerine kapakların takılması
  • İmplant sonrası cerrahi prosedürler. İlaç ve kompres uygulaması.
  • İmplant iyileşme süresi beklenir. Genellikle 3 ay.

Üç boyutlu implant planlaması ve güvenli implant tedavisi için Diş hekimi Sertaç Kızılkaya kliniğinde uygulanan tedaviler hakkında bilgi almak ister misiniz. İletişime geçmek için hemen arayın.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir.

Rate post

Rate post
Önceki YazıCerec ile Diş Yapımı
Sonraki YazıTıbbi Cihaz Yönetmeliği
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap