Çeşitli nedenlerle koyulaşmış dişlerin rengini daha açık hale getirme işlemine diş beyazlatma denir. Bazı kişiler doğuştan şanslı olarak beyaz diş rengine sahiptirler. Bazen de genetik olarak  sarı kahverengimsi gibi koyu diş rengiyle doğarız. Diş hekimliğinde kaydedilen gelişmelerle sararmış dişleri kaplama yaptırmak yerine diş ağartan bazı maddelerle bembeyaz dişlere kavuşmak mümkün! Bu yazıda size dişlerinizin daha açık renkte görünebilmesi için neler yapabildiğimizi anlatacağım.

Farklı uygulamalar ile daha beyaz dişlere kavuşmak mümkün olsa da en çok önereceğim bleaching ile diş rengini açmak olacaktır. Diş üzerine laminate veneer uygulaması yapmak da daha beyaz dişlerinizin olmasını sağlar. Ancak doğal diş dokusunu bozmadan diş rengini açmak varken neden diş üzerini kapatasınız ki! Zirkonyum diş kaplama işlemi de diş rengi koyu olan kişiler için önerilen yöntemlerden birisi. Ancak dişlerde eğrilik ve/veya diş dolguları ve çürükleri mevcut ise diş beyazlatma yerine diş kaplamaları önermek daha mantıklı olacaktır.

Dişlerin beyazlatılması ile ilgili bilgiler vermeye başlamadan önce belirtmek istediğim önemli bir konu var. Bu aslında belki deen önemli konu. Merak ettirmeden hemen açıklayayım ve Diş beyazlatma (Bleaching) yönteminde önce hastaya diş taşı temizliği yapılır. Daha sonra dudak, diş etleri ve yanak içleri özel yalıtım maddeleri ile kapatılır. Böylece bu bölgelerin zarar görmesi engellenir.

 Diş Beyazlatma teknikleri: 

1. Home Bleaching (Evde beyazlatma)

Muayenehane ortamında dişlerden alınan ölçüyle kişiye özel bir plak hazırlanır. Hazırlanan plağın uygun görülen ilaçla birlikte 3-7 gün boyunca günde 4 saatlik kullanımı yeterlidir. Sonuçtan memnun kalınmazsa süre uzatılabildiği gibi konsantrasyon da % 10-16-20 oranlarında arttırılabilir.

2. Office Bleaching (Muayenehanede yapılan beyazlatma)

Genellikle 1 gün içerisinde, 45-60 dakika boyunca yapılacak olan bir işlem yeterli olmaktadır. Yetersiz olması durumunda 2. hatta 3. seans yapılabilir. Genellikle zor renklenmelerde  seans sayısı artabilir, çok koyu olmayan  renklerde ise buna gerek kalmaz.

Diş Beyazlatma uygulamasının süresi ;

Etkene, uygulanan tekniğe, konsantrasyona göre değişebilmektedir. Genellikle tek seans ve 45-60 dakika yeterlidir.

Dişteki renklenmeler şu şekilde gruplara ayrılabilir;

İyi Diş Fırçalama
İyi Diş Fırçalama

Dış kaynaklı renklenmeler; Lekeler sadece diş minesi yüzeyindedir. Beslenmeye bağlı olarak oluşur. Çay, kahve, kola, koyu renkli meyve suları, kırmızı şarap gibi içecekler ve domates salçası, şeftali gibi yiyecekler dişte yüzeysel renkleşmeye neden olurlar. Bu tür lekelerde beyazlatma işlemi başarılı sonuçlar verir.

İç kaynaklı renklenmeler; Dişin mine tabakasının altındaki dentinde oluşan renklenmelerdir. Çocuklukta kullanılan tetrasiklin türevi ilaçlar ve aşırı florid kullanımı ya da annenin gebelik döneminde kullandığı bazı antibiyotikler nedeniyle oluşabilir. Rengin açılması çok yavaş olur ya da hiç olmaz.

Yaşlılık nedeniyle oluşan renklenmeler; İlerleyen yaşlarda dişteki mine tabakası aşınarak alttaki dentin tabakasının koyu rengini yansıtır. Aynı zamanda yıllar içinde iç ve dış kaynaklı renklenmeler de görülebilir. Böyle durumlarda beyazlatma işleminden başarılı sonuçlar elde edilebilir.
Kanal tedavisi görmüş dişlerde renklenme; Kanal tedavisi sırasında dişin kökünde bulunan ve dişi besleyen sinirin kanaldan uzaklaştırılmasıyla diş canlılığını yitirecek ve zamanla parlak, canlı rengini de kaybedecek, sararacakdır. Bu tür renklenmelerde pulpa odasına yerleştirilen beyazlatma ajanı dişte 3 gün bekletilir. İstenilen sonuç elde edilene kadar işlem tekrarlanır.
Diş eti çekilmesi sonucunda açığa çıkan diş kök yüzeylerine, dişeti rahatsızlığı olan hastalara, gebelik ya da emzirme döneminde olan hastalara uygulanmaz.
Uygulanan bütün beyazlatma yöntemleriyle geçici bir beyazlık elde edilmektedir. Dişlerin yapısı, kişinin beslenme alışkanlıkları ve işlem sonrası önerilere ne kadar dikkat edildiğine bağlı olarak 2-3 sene sonra tekrarlanması gerekir.
Siz de dişlerinizin renginden memnun değilseniz beyaz dişlere sahip olma isteğiniz var ise Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya ile görüşüp sizin için yapılabilecekler ile ilgili doğru bilgileri alabilirsiniz. İnternet ortamında verilen bilgiler genel mahiyettedir ve her kişi için uygulanacak tedavi uygulama ve yöntemler farklılık gösterir. Randevu telefonu 02129093748
Sağlıkla kalın
Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya
Küçükçekmece Korudent Diş Kliniği
Rate post

Rate post
Önceki YazıDiş Röntgeni
Sonraki Yazıİmplant Fiyatları
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap