Ağız diş sağlığımızı tehlikeye sokan önemli bir sorun da diş çürüğü. Bu yazımda sizleri diş çürüğü hakkında bilgilendirmeye çalışacağım. Diş çürüğü tedavisi ve ilerlemiş diş çürüklerinde neler yapabildiklerimiz hakkında bilgiler vereceğim.

Diş Çürüğü Nedir? 

Dişlerin üzerine yerleşen bakteri plakları içinde üretilen metabolik ürünlerin, diş sert dokularını yıkması olarak tanımlanır. Dişlerin üzerine yerleşen bakteri plakları asit ortam oluştururlar.  Bu da diş sert dokularında erime yapar.

Çürükler genellikle diş muayenesi sırasında fark edilir. Çünkü çürümenin erken evreleri tamamen ağrısızdır. Diş çürümesini ilerlemeden tespit etmek ve tedavi etmek ağrıyı ve  masrafı önler. En önemlisi size dişinizi kazandırır.

Çürük fark edildiğinde, durum genellikle ağrısız gibidir, çünkü dişin dış bölümleri, minesi ve dentini ağrıya karşı diş özüne nazaran daha az hassastırlar.

Diş Dolgusu Nedir?

Dişinizde bir çürük varsa günümüz modern diş hekimliği sayesinde tamamen ağrısız diş dolgusu yaptırabilirsiniz. Diş çürüğü ilerlemeden yaptıracağınız dolgular çok uzun ömürlü olacaktır. Kliniğimizde yapılan diş dolguları 5 yıl garantilidir. Diş hekimliği, tedavi sürecinin rahatsızlığını gidermek için donanmıştır ve genellikle diş dolgusu (onarılma) ya da kanal tedavisi (dişin hastalıklı bölümünün alındığı ve etkilenmemiş kök ve dişlerin yerinde bırakıldığı) gibi işlemlerle diş kurtarılabilir.

Estetik diş dolgusu
Estetik diş dolgusu

Çoğu kez, belirtileri fark etmişsinizdir. ancak düzenli muayeneniz için diş hekiminize gittiğinizde, diş hekiminiz çürüğü bulur. Eğer, tatlı, sıcak ya da soğuk yiyecekler yerken keskin bir ağrı duyuyorsanız, bu daha ciddi bir çürümenin işaretidir. Bu durumların her birinde, çürüme süreci, dişin çürüyen kısmı temizlenerek (oyularak) ve bunun yerine dolgu konularak durdurulabilir. Eğer diş çürüğü yaygınlaşmış ise, diş ağrısını kesmek için lokal anestezi uygulanabilir(diş etlerine yapılan anestezi). Eğer, ilaç kullanıyorsanız veya bir hastalığınız varsa herhangi bir anestezik almadan önce bunu mutlaka diş hekiminize söyleyiniz.

Diş çürüğünden etkilenmiş bölüm bir kez temizlendiğinde, diş hekiminiz artık dişinizi iyileştirmeye hazırlanacaktır. Kullanılan dolgu tipi dişin konumuna ve işlevine bağlıdır çiğneme işlevinin çoğunu yapan azı dişleri daha fazla basınca maruz kalırlar ve ön dişlerden daha dayanıklı bir maddeye gereksinimleri vardır. Buna ek olarak, eğer mümkünse ön dişteki bir dolgu, dişin kendi rengiyle uyumlu olmalıdır.

Bazen, çürüme yaygın olduğunda, dişinizin tedaviye reaksiyonu ve hassasiyetinin gözlemlenmesini sağlamak için geçici bir dolgu yapılabilir. Birkaç hafta sonra, ters belirti ya da şikayetler yoksa, diş hekiminiz dolguyu çıkarır ve yerine kalıcı dolguyu koyar.

Amalgam Diş Dolgusu

En yaygın diş dolgu malzemesi geçmişte amalgamdı. Arka dişlerde  kullanılır. Bu tür dolgular aslında civa, gümüş ve diğer metal alaşımlarıdır. Standart alaşıma yakın bir zamanda eklenen bakır, günümüzün gümüş dolgularını birkaç yıl öncekinden daha dayanıklı bir hale getirmiştir.Daha pahalı bir onarım olan altın dolgu, daha fazla kuvvet ve destek gerektiğinde amalgamın yerine kullanılır. Böyle bir dolgu kararmaz.

Dolgu Nedir ?Dolgu, çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişe, normal fonksiyonunu ve görünümünü kazandırmanın bir yöntemidir. Diş hekiminiz size dolgu yaparken, önce çürümüş diş dokusunu uzaklaştırır. Etkilenen alanı temizler ve boşluğu dolgu malzemesi ile doldurur. Bakterilerin girebilecekleri boşlukları dolgu ile kapatarak çürüğün ilerlemesini de engellenmeye çalışır. Dolgu için kullanılan malzemeler, altın, porselen, kompozit reçine (diş renginde dolgu) ve amalgamdır. (civa gümüş, bakır, kalay ve bazen çinko alaşımı).

Amalgam (gümüş) dolgular, aşınmaya karşı dirençlidir ve nispeten daha ucuzdur. Bununla beraber, koyu renklerinden dolayı, porselen veya diğer kompozit restorasyonlara göre daha fark edilir niteliktedir ve genellikle ön dişler gibi görünür bölgeler için uygun değildir.
Kompozit reçine, dişinizle aynı renktedir ve bu nedenle doğal görünüm istendiğinde kullanılır. Malzemeler karıştırılır ve doğrudan boşluğun içine yerleştirilerek burada sertleşmeye bırakılır. Kompozit, zamanla kırılıp aşınabileceğinden dolayı büyük dolgular için ideal bir malzeme olmayabilir.
Ayrıca, çay, kahve veya tütünden dolayı lekelenebilir ve diğer dolgu tipleri kadar uzun gitmezler, genel olarak üç ila 10 yıl kullanılabilirler.
İnley veya onley olarak anılan porselen dolgular, laboratuvarda sipariş üzerine üretilir ve sonradan dişe yapıştırılır. Diş rengine uygun üretilebilir ve lekelenmeye karşı dirençlidir. Porselen restorasyon genel olarak dişin büyük bir bölümünü kaplar. Maliyeti altına yakındır. Kırık veya çürük dişin büyük bir bölümüne hasar vermişse, kuron veya kaplama önerilebilir. Sinire ulaşan çürük iki şekilde tedavi edilebilir: kanal tedavisi ((hasar gören sinir çıkarılır) veya pulpa kaplama adı verilen prosedür (siniri canlı tutmak için yapılır).

Dolgu Nasıl Yapılır ?

Diş hekiminiz, dolgu yapmaya karar verdiğinde, önce çürük dokuyu uzaklaştıracak, sonra etkilenen diğer alanları temizleyecektir. Temizlenen boşluk daha sonra yukarıda tanımlanan malzemelerden biriyle doldurulacaktır.

Dolguya İhtiyacım Var mı?

Diş hekiminiz, çürüğünüzün doldurulmasının gerekip gerekmediğini saptayabilir. Diş muayenesi sırasında, her diş yüzeyini incelemek için diş hekiminiz küçük bir ayna kullanır.

Anormal görünen her şey özel bir cihazla yakından kontrol edilir. Diş hekiminiz ayrıca, ağzınızın bir bölümünün röntgenini çekmek isteyebilir. Diş hekiminizin seçtiği tedavi tipi, çürüğün yol açtığı hasarın kapsamına göre değişir.

Kanal Tedavisi Ne Zaman Gerekir?

Endodonti diş pulpasına (damar sinir paketi) kadar ilerlemiş problemler olduğunda uygulanmalıdır. Kısaca kanal tedavisi işlemi kan damarları ve sinirlerden oluşan dişi besleyen bağlayıcı dokunun yerinden çıkartılıp, yerine kanal dolgu malzemesinin yerleştirilmesi işlemidir.

Kanal tedavisi, girişimsel bir işlemidir ve lokal anestezi gerektirir. Bu çok aşamalı işlemde, diş pulpası temizlenir, yaratılan boşluk sterilize edilir ve kanal içerisi erimeyen bir malzeme olan guttapercha ve kanal dolgu patı  ile doldurulur.

 
Kanal tedavisi fiyatı
Kanal tedavisi
5/5 - (2 votes)

5/5 - (2 votes)
Önceki YazıDiş Hekimi Londra Diş Fiyatları
Sonraki YazıKanal Tedavisi
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorumlar (11)

ayşe

Haz 25, 2016 at 12:19 PM

Peki disimiz çekilecek vaziyetteyse doktor çekmekiiçin zaman mi verir yoksa geçicidolgu mu yapar

Reply

Sertaç Kızılkaya

Ağu 16, 2016 at 4:45 PM

Merhaba müsait zamanda randevulu gittiyseniz çekebilir. Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya

Reply

Burcu karatağ

Kas 09, 2016 at 6:22 PM

Çekilen dise dolgu yapılır mı?

Reply

Sertaç Kızılkaya

Kas 17, 2016 at 4:49 PM

Diş boşluğuna köprü veya implant yapılabilir.

Reply

necmi

Ara 27, 2016 at 2:13 AM

merhaba hocam, diş etine kadar çürümüş bitmiş olan üst arka dişlere dolgu olurmu ?

Reply

Sertaç Kızılkaya

Ara 27, 2016 at 5:12 AM

Merhaba Necmi bey. Solgunun tutunacağı diş hacmi olması gerekiyor. Dişin pulpası da anlattığınız duruma göre zarar görmüş olabilir. Sanırım dolgu yeterli olmaz. En yakın zamanda bir diş hekimine gitmek gerekir.

Reply

Muhammed

Oca 06, 2017 at 1:03 AM

Merhaba hocam öncelikle dizimi çürük değilde kenardan yani iç bölümden küçük delik var dis icine gidiyordolgu gerekiyor mu yada boyle biraksam daha fazla devam eder mi?

Reply

Sertaç Kızılkaya

Oca 06, 2017 at 4:32 PM

Merhaba anlattığınıza göre doldurulması gerekir

Reply

Ahmet yildi

Şub 02, 2017 at 7:09 PM

Mrb hocam dislerimi iplant yapcam 6 tane ne kadar maarafi olur acaba

Reply

Sertaç Kızılkaya

Şub 02, 2017 at 9:32 PM

Merhaba muayene olmanız gerekmektedir Randevu almak isterseniz size uygun gün ve saati bildiriniz.

Reply

Yorum Yap