Diş eti

Diş eti cerrahisi diş etini, dişi ve destek kemikleri çevreleyen yumuşak dokuları tedavi etmek için kullanılan pek çok operasyonu içerir. Bu operasyonlar genellikle daha küçük alanda gerçekleştirilen tedavilerden cevap alınamadığı diş eti hastalıklarında kullanılır.
Diş eti cerrahisi genellikle bir periodontist – diş eti ile ilgili hastalıkların tedavisinde uzmanlaşmış diş hekimi- tarafından gerçekleştirilir. Pek çok değişik diş eti cerrahisi yöntemi vardır.

Diş eti cerrahisi işleminden önce yapılanlar

Diş eti çekilmesi tedavisi
Diş eti çekilmesi tedavisi

İlk muayenede, diş hekimi hastaya hangi diş eti cerrahisinin uygun olduğunu belirlemek için hastanın o an kullandığı ilaçları, diş röntgenlerini de içerecek şekilde medikal ve dental geçmişini inceler. Daha sonra operasyon için bir tarih belirlenir ya da şartlar uygunsa aynı gün tedaviye başlanır.

Hastalardan, işlemden önce kapsamlı bir ağız temizliği istenebilir.

Diş eti cerrahisi işlemi sırasında yapılanlar

Hangi tür operasyonun uygulanacağına bağlı olarak basamakların sırası değişkenlik gösterebilir. Hastanın operayon sırasında acı ya da ağrı duymaması için diş etlerini uyuşturucu lokal anestezi uygulanır.
Bazı vakalar da, gingivektomi ve gingivoplasti neşter ile gerçekleştirilir. Dişi çevreleyebilmek için köşeli bıçaklar gibi özel araçlar kullanılır. Elektrocerrahi, lazer cerrahi gibi diğer özel aletler de kullanılır.

Diş eti cerrahisi işleminin ardından yapılması gerekenler

Diş eti cerrahisinin ardından, diş eti üzerine yerleştirilerek bölgeyi sertleştirecek ve koruyacak periodontal kılıf ya da paket, 14 gün süreyle tedavi alanında bırakılır ( Bu her durumda gerekli değildir) Bu yumuşak dokuyu koruyan ve hastayı daha rahat ettiren bir bandaj görevi görür. Hastalardan baharatlı ve sert yiyeceklerden uzak dururken, yumuşak yiyecekleri tercih etmeleri istenir. Hastalar ağrıya karşı ilaçlar için reçete ya da iyileşme döneminde enfeksiyonu önlemek için diş hekiminin tavsiyesi ile chlorhexidine (bakteriyal ilaç) gibi gargaralar alabilirler.
Diş eti cerrahisinin ardından aşağıdaki semptomlar görülürse, hastaların acilen diş hekimlerine başvurması gerekir!
Diş eti üzerindeki kılıfın gevşemesi ya da yer değiştirmesi
Kanamanın durmaması
Alt çenedeki ya da boyundaki lenf bezlerinin şişmesi
İlaçların kontrol edemediği derecede güçlü ağrı
İşlem gören bölgenin şişmesi ya da sıvı salgılaması
Olası bir enfeksiyon belirtilerinin (kırmızılık ya da aşırı acı) görülmesi
Rate post

Rate post
Önceki YazıZirkonyum ve Porrselen Kron ve Köprüler
Sonraki YazıLaminate Uygulaması
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap