Dişlerimiz yüzümüzün ilk görünen bölümüdür. Dişlerin renginde oluşan sorunlar kişide öz güven eksikliği ve estetik ve öz güven eksikliği gibi sorunlar yaratır. Diş rengini beyazlatma amacı ile diş hekimleri çeşitli yöntemler uygularlar. Bu işlemlerin başarılı olabilmesi renklenmenin kaynağını anlayıp ona göre çözüm üretildiğinde başarılı olacaktır. Diş renklenmeleri ve çözüm önerileri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Dişteki renklenmeler

Diş Beyazlatma Nedir?
Diş Beyazlatma Nedir? Lazerle diş beyazlatma İstanbul Dİş Kliniği

Dış kaynaklı renklenmeler;

Lekeler sadece diş minesi yüzeyindedir. Beslenmeye bağlı olarak oluşur. Çay, kahve, kola, koyu renkli meyve suları, kırmızı şarap gibi içecekler ve domates salçası, şeftali gibi yiyecekler dişte yüzeysel renklenmeye neden olurlar. Bu tür lekelerde beyazlatma işlemi başarılı sonuçlar verir.

İç kaynaklı renklenmeler;

Dişin mine tabakasının altındaki dentinde oluşan renklenmelerdir. Çocuklukta kullanılan tetrasiklin türevi ilaçlar ve aşırı florid kullanımı ya da annenin gebelik döneminde kullandığı bazı antibiyotikler nedeniyle oluşabilir. Rengin açılması çok yavaş olur ya da hiç olmaz.
Yaşlılık nedeniyle oluşan renklenmeler; İlerleyen yaşlarda dişteki mine tabakası aşınarak alttaki dentin tabakasının koyu rengini yansıtır. Aynı zamanda yıllar içinde iç ve dış kaynaklı renklenmeler de görülebilir. Böyle durumlarda beyazlatma işleminden başarılı sonuçlar elde edilebilir.

Kanal tedavisi görmüş dişlerde renklenme;

Kanal tedavisi sırasında dişin kökünde bulunan ve dişi besleyen sinirin kanaldan uzaklaştırılmasıyla diş canlılığını yitirecek ve zamanla parlak, canlı rengini de kaybedecek, sararacaktır. Bu tür renklenmelerde pulpa odasına yerleştirilen beyazlatma ajanı dişte 3 gün bekletilir. İstenilen sonuç elde edilene kadar işlem tekrarlanır. Bu şekilde özellikle ön bölgede tek başına kalmış koyu renkli dişler beyazlatılır.

Uygulanan bütün beyazlatma yöntemleriyle geçici bir beyazlık elde edilmektedir. Dişlerin yapısı, kişinin beslenme alışkanlıkları ve işlem sonrası önerilere ne kadar dikkat edildiğine bağlı olarak 2-3 sene sonra tekrarlanması gerekir.
Diş eti çekilmesi sonucunda açığa çıkan diş kök yüzeylerine, dişeti rahatsızlığı olan hastalara, gebelik ya da emzirme döneminde olan hastalara uygulanmaz.
Diş renkenmesi tedavi edilemiyor ise dişin üzerine kaplama uygulanarak istenilen diş rengi elde edilebilir. Bu kaplamalar estetik amaç ile uygulandıkları için zirkonyum diş kaplamalar tercih edilir.
Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya Randevu almak için iletişim sayfasından randevu talep edebilirsiniz.

Rate post

Rate post
Önceki YazıDiş Eti Hastalıkları Uzmanı Ne Yapar?
Sonraki YazıİMPLANT YAPIMI VE CERRAHİ GUİDE (ŞABLON)
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap