Diş hekimliği için önemli bir teşhis arası da diş röntgenleridir. Analog ve dijital olarak iki çeşidi bulunan diş röntgenleri diş hekimine teşhis ve tedavi esnasında önemli kolaylıklar ve avantajlar sağlar.

Dijital röntgenler sensörler aracılığı ile doğrudan bilgisayarlara yüklenir. Analog röntgenler ise film üzerinde baskı ile oluşur. Artık terkedilmeye başlanan analaog röntgenlerden pek bahsetmeye gerek görmüyorum. Dijital röntgenlerde daha detaylı incelemeler yapılabilir ve konsültasyon amacı ile hızlı ve kayıpsız olarak paylaşılabilmektedir.

Röntgen Çeşitleri

Yukarıda her ne kadar analog ve dijital olarak sınıflandırıldığını söylediysem de ben burada diş röntgen çeşitlerini panoramik ve periapikal olarak iki guruba ayıracağım. Zaten kliniğimde de analog röntgen kullanmıyorum. 

Ağızın genel olarak bütünü göz önüne alınarak incelenmesinde panoramik diş röntgenleri önemli bir yer tutar. Ağız içi hastalıklarının, özellikle diş ve çene kemiği gibi sert doku ile ilgili olanların teşhisinde en büyük yardımcımız dental radyografiler yani diş filmleridir. Diş filmlerinin de en çok kullanılan iki tipi periapikal (küçük filmler) ve panoramik filmlerdir (panoramik diş röntgeni).

Panoramik Diş Röntgeni

Kliniğimizde panoramik diş röntgeni teşhise yardımcı ve planlamayı doğrulayıcı olarak kullanılır. Cihaz dijital olduğu için film bekleme sorunu yaşanmaz.
 
Panoramik rontgen
Panoramik röntgen görüntüsü. Bütün dişler görünüyor. 
Bilgisayar destekli bir teknik olan dijital radyografi cihazları da çok düşük radyasyon dozu kullanarak film görüntüsü üzerinde renk ve ışık oynamaları yapmaya imkan kılarak ayrıntılı değerlendirme yapmamıza olanak tanır.
Özellikle ağızda nedeni belli olmayan ağrıların olduğu durumlarda panaromik diş röntgeni teşhis amaçlı gerekir. Diş kökleri ve ara yüzleri görme imkanı sunan bu diş röntgeni yirmi yaş dişlerinide gösterir.
Kök enfeksiyonları ve daha önce yapılmış kanal tedavilerinin güncel durumları hakkında bilgi sahibi olabiliriz.
Kemik yüksekliği ile ilgili bilgi de veren bu röntgenler implant öncesi ilk planlama aracı olarak son derece faydalı olurlar. 
İmplant planlamasının ilk aşaması olan bu görüntüleme tekniği gerektiğinde tomografi görüntüleri ile de desteklenebilir.

Periapikal Röntgen

periapikal röntgen
periapikal röntgen

Küçük boyutlu diş röntgenlerine periapikal röntgen denilir. dijital olarak 2×3 cm sensörler dişlerin iç kısmına yerleştirilerek ağız dışından konik ışın tüpü ile x ışınları verilir. Periapikal röntgenler ara yüz çürükleri kanal tedavileri ve periodontal doku sağlığının gözlemlenmesi için tercih edilebilir. 

 
 
Panoramik diş röntgeni yaygın olarak kullanılan bir diş hekimliği teşhis aracıdır.
5/5 - (11 votes)

5/5 - (11 votes)
Önceki YazıZirkonyum Alt Yapılı Porselenler
Sonraki YazıDiş Beyazlatma
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap