İnvisalign diş düzeltme apareyi

Diş Sıkma, Gıcırdatma (Bruksizm)

Genellikle strese bağlı ortaya çıkar.Kişide uyku sırasında çeneyi sıkma, dişleri gıcırdatma  ve eklemde kilitleme şeklindegörülebilir.
Dişlerin önce minesinde sonra dentintabakasında aşınması, dişetlerinin ve diş köklerinin  zarar görmesine neden olur.
Günlük yaşamda karşılaşılan sorunlar nedeni ile oluşan stresslerden dolayı oluşur. Genel sağlığı da olumsuz etkiler, uyku sırasında strese bağlı diş gıcırdatma ve çeneyi kilitleme gibi durumlar “bruksizm ” olarak tanımlanmaktadır.
Diş gıcırdatma ve sıkma sadece geceleri değil, aşırı stres durumlarında gündüzleri de görülebilir. Gündüz stresli durumlarda dişlerini sıkan veya gıcırdatan insanların geceleri de aynı hareketi tekrarlayabilmektedir.
Böyle kişinin sabah kalktığında eklemlerinde, çiğneme kaslarında, baş ve boyun kısmında ağrı, yorgunluk hissi, yutkunma güçlüğü, dişlerde ağrı ve hassasiyet görülmesi tipik burksizm hastalığı  belirtisidir.
Bu şekilde diş gıcırdatmanın şiddeti ve sıklığı dişlere zarar verecek boyutlara ulaşabilir. Strese bağlı olarak görülen uyku sırasında dişleri gıcırdatma, çeneyi sıkma ve kilitleme, dişlerin, dişetlerinin ve diş köklerinin aşınarak, zarar görmesine neden olur. Sürekli birbirine sürtünen dişlerin mineleri zarar görür, dişlerin boyları kısalır. Köklerinde basınçtan dolayı kistik oluşumlar meydana gelir. Dişi çene kemiğine bağlayan bağlarda gevşemeler olur ve dişlerde sallanmalar başlar.”
Bruksizm hastalığı olanların dişeti dokularının da zarar görebileceği ve dokunulduğunda dişeti kanamaları oluşabilir.
Çene eklemindeki kıkırdak dokuda meydana gelebilecek tahribat yüzünden eklem şikayetleri de ortaya çıkabilmektedir.
Hastalığın üstesinden gelmek için strese yol açan faktörlerin önlenmesi gerekir. İlaç destekli psikolojik tedaviyle birlikte dişlere takılacak koruyucu diş kılıfının da dişlerin zarar görmesini engelleyebilmektedir.

Çene eklemi vücudun en karmaşık eklemlerin ben bir tanesidir üç yönde hareket yapan çene eklemi ön arka yukarı aşağı sağa ve sol hareketler yapabilmektedir. Yemek yeme konuşma yutkunma gibi birçok fonksiyonlu çene ekleme sayesinde gerçekleştirebiliriz. Bütün eklemlerde olduğu gibi çene ekleminde de zaman zaman sorun oluşabilir. Çenet eklemini hareket ettiren birçok kas vardır bu kaslar gerildiğinde veya yorulduğunda çene eklemimizde hasar ortaya çıkabilir.
Diş sıkma veya gıcırdatma anında çene eklemimize normal ısırma kuvvetlerimizin 10 katından daha fazla bir kuvvet uygularız. Bu da çene ekleminin hasar görmesine neden olur. Çene eklemi bozukluğu sık görülen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Ancak çoğu zaman çok ileri seviyelerde hasar oluşmadığı için şikayetler belirginleşmez.
Eklem sorunlarını gidermek için gece takılan bir plak uygulanmaktadır. Diş hekimi ağızdan aldığı ölçüyle uyguladığı bu plağı eklemi rahatlatmak ve işlerin açılmasını engellemek amacıyla uygular. Gece plağı ile yapılan bu tedaviler gerekiyorsa kullanılacak kas gevşetici ilaçlar ile desteklenebilir.
Çene eklemi cerrahisi tercih edilmeyen bir tedavi yöntemidir. Başarısı çok yüksek değildir. Genellikle çene eklemi rahatsızlıklarında psikolojik sorunlar ön plana çıkar stresle başa çıkarıldığında eklemleri rahatlatıp bu sayede tedavi etmek mümkündür.

Rate post

Rate post
Önceki Yazıİmplant iyileşme süresi
Sonraki Yazıİstanbul Diş Tedavi Hastaneleri
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap