• Zirkonyum (ZrSi04) minerallerden silikatlar grubuna mensuptur ve 1789 yılında Alman kimyager M. H. Klaproth tarafından bulunmuştur.
• Zirkonya 40 yıldan fazla zamandan beri endüstriyel amaçlar için kullanılmaktadır. Fevkalade sağlam ve %100 bio uyumluluğa sahip bir malzemedir. Bu sebepten dolayı kulak , parmak ve kalça protezlerinde kendisine artan bir kullanım alanı bulmaktadır. Zirkonya diş hekimliğinde dental pinler, kronlar, köprüler ve implantlarda kullanılır. Malzemenin doğal beyaz yapısı istenen dentin renginde renklendirme yapmaya olanak tanır. Zirkonyanın biyoteknik karakteristikleri mükemmel bio uyumluluğa ve estetik görünüme sahip, yüksek kaliteli kronlar ve implantlara olanak tanır.
• Bildiğimiz (kıymetli) metal tabanlı restorasyonların Zirkonya ile değiştirilmesi tamamen mümkündür, fakat bu konuda özel eğitimli teknisyenler tarafından gerçekleştirilmelidirler.
1. Diş kaybının ortaya çıkardığı çiğneme fonksiyonu, estetik ve sağlanmasında zirkonyum diş yapılır.
2. Çekim boşluğunda oluşabilecek dişlerin yatay ve dikey hareketlerini önlemede zirkonyum diş yapılır.
3. Başbaşa kapanışlarla, tek taraflı çiğnemede aşınmalar ile oluşan düzeltilmesinde zirkonyum diş yapılır.
4. Aproksimal temasların kaybı ile oluşabilecek interdental periodontiumda kötü etkileri önlemede zirkonyum diş yapılır.
5. Ön grup dişlerde ortodontik tedavi ile düzeltilmeyen anomali durumlarında zirkonyum diş yapılır.
6. Genelde üst çenede central frenulumun neden olduğu diastemaların düzeltilmesinde köprü yapımında ele alınması gereken durumlar zirkonyum diş yapılır
A- Sabit protezin kullanımı ile parsiyel protez kullanım endikasyonlarını. karıştırılmamalıdır. Diş noksanlığı köprü protezi ile giderilebilecekse, bu olgu yapılmamalıdır.
Ancak köprü yapımı için genelde kuvvetli destek (ayak-çapa) dişlerin var olması gerekir. Kuvvetli dayanıklı destek dişten amaç, kendisine gelen normal çiğneme basınçları taşıyabilen diş anlaşılır.