​Diş eti çekilmesi aslında kendisi bir hastalık değildir. Ağız bakımına dikkat edilmemesi veya dişlerin fazla yüklere maruz kalması ile oluşan bir biyolojik değişikliktir. Diş eti çekilmesi nedeniyle genellikle erken dönemde diş kaybedilmez.

Diş eti çekildiğinde dişlerde hassasiyet oluşur bunun yanı sıra estetik olarak sorunlar giderek ilerler. Diş eti çekilmesi hareketli diş etine doğru ilerlediğinde ise iyi bir ağız temizliği yapılması neredeyse mümkün olmamaktadır. Bunun sonunda iltihap oluşur. Bunun gibi durumların yanında diş eti çekilmesi uzun süreli tedavi edilmeyen bir periodontitis sonucunda periodontal tedavi sonrasında ve yaşlılık ile ortaya çıkabilmektedir.

Diş eti hastalıkları dünya çapında en çok görülen hastalıkların başındadır. Araştırma sonuçları periodontitisin yavaş ilerleyen bir hastalık olduğunu gösterir. Tedavi edilmediği durumda diş kaybına neden olur.

Bu hastalığın ilerlemesine bakıldığında hastalar arasında bakımından büyük  farklılıklar görülür. Plak miktarı ve içeriğinin yanında kişisel bakım genel sağlık durumu etnik ve sosyal durum sigara kullanımı ve stres hastalığın ilerlemesinden etki gösterir. Sayılan bütün bu etkenler diş eti hastalığının başlama yaşına ve hastalığın gidişatını değiştirebilir. Tüm diş yüzeyleri eşit bir biçimde etkilenmez. Azı dişler etkilenmenin en fazla olduğu dişlerdir. Küçük azı dişleri ve kesici dişler daha az etkilenir. Köpek dişleri ise en az etkilenen dişlerdir. Diş eti hastalığının tedavi yöntemi tedavide ilk hedef diş eti hastalığının önlenmesi ikinci hedef ve tam anlamıyla normal sağlıklı halini alan diş etinin tedavisidir. Bugün için diş eti hastalığı iltihabına uzaklaştıran ve hastalığın ilerlemesini durduran tedavi yöntemleri uygulanır. Ancak belli dereceye kadar dişeti kaybına yönelik işlemler yapılabilir.

1Tedavi için bir kapalı veya açık kök yüzeyi temizliği kök düzeltilmesi

2 Rejeneratif cerrahi tedavi

3 Rezeke cerrahi tedavi

4 Alternatif olarak çekim ve implant yapılır.

Kök düzeltilmesi diş eti hastalığı tedavisinde temel tedavi şeklidir. Başlangıç periodontol tedavisinde etkene yönelik uygulanan bakteri plağı ve diş taşlarının uzaklaştırılması sağlanır. Bu tedavi şekli derin olmayan ceplerde ve basit morfolojiye sahip dişlerde yani tek köprü dişlerde uygulanır. İlerlemiş durumlarda diş etinin kaldırılması ile açık bir biçimde operasyon gerçekleştirilir. Bunun gibi durumlarda iyileşme tamir ile gerçekleşmekte dir. Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu da son yıllarda gittikçe artan bir önem kazanan tedavi yöntemidir.

Rate post

Rate post
Önceki YazıDiş dogusu
Sonraki Yazıİmplant Yapılan Ön Bölgede Estetik
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap