Gün geçtikçe daha çok adını duyduğumuz tedavilerden birisi de implant diş yapımı. Bazı hastaların endişe duyduğu bazılarının ise tek kurtarıcı olarak gördüğü bir tedavi çeşididir. İmplant diş tedavisi, ağız boşluklarını doldurmak amacıyla yapılır. İmplant dişler vücudumuz ile uyumlu malzemeden yapılır. Detaylı bilgi için aşağıdaki linke bakabilirsiniz.

İmplant Diş Nedir?

İmplant Nedir? Neden Tercih Edilir?

İmplant diş tedavisi ile ilgili bilinmesi gereken önemli konular var. Eksik ve yanlış bilgiler çoğu zaman insanların bu tedaviden korkmasına ve uzak durmasına sebep olabiliyor. Doğru ve güvenilir bilgileri almak için benim web sayfamdaki ilgili linklere de göz atabilirsiniz.

Uygulamanın baştan sona ne şekilde gerçekleştirildiğini bilmeden tedaviye başlamak da birçok sakınca doğurabilir. Bu yazıda tedavi ile ilgili bilgilerin yanı sıra, teşhis ve uygulama ipuçlarını bulacaksınız. En sonda da tedavi sonrası yapılması ve yapılmaması gerekenlere de yer vereceğim.

“İmplant tedavisi” kavramını biraz açalım. Halk arasında sıkça olarak yanlış kullanılan bu terim, genel olarak iki temel anlamı içermektedir. Bunlar;

  1. Cerrahi olarak implant uygulama süresi. Seans süresi
  2. İmplant tedavisinin başlayıp bitme süreleridir.

Yine konuyla alakalı olarak karıştırılan iki kavram implant diş ve implant diş kaplamadır.

 Türkiye implant diş kaplama fiyatları

İmplant Uygulama Süresi

Cerrahi olarak implant uygulama süresi gözünüzde büyütmemeniz gereken makul bir süredir. İmplant yapımı küçük bir cerrahi müdahaledir. İşlem kemik içerisine yapılıyor olması nedeniyle tam steril bir ortamda çalışılması zorunludur. Diş eti kaldırılır ve kemik içerisine açılan küçük bir yuvaya implant yerleştirilir. Sonrasında bu yuvanın üzeri işlemin başında kaldırılan diş eti ile kapatılır.

İMPLANT FİYATINI WATSAPP İLE SORUNUZ

Tüm bu işlemler yapılırken hastaya lokal anestezi verilir. Anestezinin uygulanması öncesi enjeksiyon yöntemi kullanılır. İşlem yapılacak bölge 15 dakikalık bir zaman diliminde uyuşur. Bu zaman zarfını beklemeden işe koyulmak, hastaların acı çekmesine sebebiyet verebilir. İmplant tedavisi yapılırken bu duruma riayet edilmezse ağrılı bir tedavi süreci geçirilebilir. Gerekli olan süre bitince, tedavinin uygulanacağı bölge tamamen uyuşur ve diş eti kaldırıldığında hasta bunu hissetmez. Uygulanan anestezi aynı zamanda kanamayı durdurucu bir etki gösterir. Tedavi sürecinde genellikle kanama görülmez.

Uygulama bölgesine tükürüğün girmesi istenmeyen bir durum oluğu için implant yuvası hızla açılır. Bu işlem yaklaşık 10 dakika kadar sürer. İmplantın yerleştirilmesi ise 30-40 saniyelik bir işlemdir. Sonrasında implantın vidası takılır ve diş implantı yerleştirilir. Toplam süre yaklaşık 40 dakikayı bulur. İmplant diş yapımının 5 dakikalık bir zaman diliminde yapıldığına dair internette birçok yanlış bilgi mevcuttur. Elbette çok uzun süren bir işlem olmamakla birlikte 5 dakika kadar kısa bir sürede yapılması mümkün değildir. Özellikle birden fazla implant diş yaptıran hastalarda operasyon süresi 2 saati bulabilir. Ayrıca bu süre zarfında hasta için ara verilerek dinlenmesi sağlanabilir.
Bütün çene implantları yapılırken genellikle işlemin yarısı bitince bir ara verilir. Hasta dinlendirildikten sonra kendisine hazır hissedip hissetmediği sorulur ve hazır hissediyorsa işlemin diğer yarısına geçilir. Eğer hasta hazır değilse, başka bir seansa randevu verilir. Tek seans ve birden fazla seansta tedavinin başarılı olup olmaması açısından bir fark yoktur. İstenildiği takdirde iki veya 3 seansta da bu işlem gerçekleştirilebilir.

İmplant Diş Yapımı Süresi

Bütün çene implantı yapılması durumunda, bir hafta içinde dikişler alınacaktır. Geçici protez için ise ikinci hafta beklenecektir. İkinci haftada alınan ölçü ve sonrasında geçici protez ve implantların üzerine üç ay daha beklenecektir. Üç ay sonrasında iyileşme başlıkları takılacak ve yaklaşık bir haftada fonksiyonlarını tamamlayacaklardır. Daha sonrasında 1-2 hafta içerisinde implant dişler yapılacaktır. Toplam süre 3-6 ay arasında değişmektedir. Sinüs lifting gibi ileri cerrahi işlemler, bu işlemlerden ayrıca değerlendirilmelidir. İmplant fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilir veya doğrudan WhatsApp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Özetlemek gerekir ise:

  1. İmplant yapıldı,
  2. Bir hafta sonra dikişler alındı
  3. Gerekiyor ise 30 gün  sonra kontrol filmi çekildi
  4. Üç ay sonra implant üzerine iyileşme başlıkları takıldı,
  5. İyileşme başlıkları kontrol edilip diş eti uygun görüldüğünde ölçü alındı,
  6. Ölçü alındıktan yaklaşık bir  iki hafta sonra kalıcı dişler takıldı

Kaplama Diş Yapımı ve Süresi

İmplant tedavisine alternatif olan kaplama diş yapım süresi implant diş yapım süresi ile karşılaştırıldığında çok daha kısadır. O nedenle bir çok hasta implant yaptırmak yerine hızlı bir şekilde diş kaplaması yaptırmayı tercih edebilmektedir. Benim şahsi fikrim bu kararı hekiminize bırakmanız. Hekim uygun görüyor ise eksik diş boşluğu i̇çin implant yapımı uzun vadede sizin için daha kazançlı olabilir.

Kaplama diş yapımı ile ilgili daha önce diş kaplama sayfasından bilgiler vermiştim. Diş kaplamasının 1 haftada tamamlanabildiğine anlatmıştım. Kaplama diş yapım süresi implant uygulamasıyla karşılaştırıldığında çok daha kısadır. İmplant uygulamasında kemik ve implantın kaynaşma süresi sonunda diş kaplama için de 10 gün süre gerekmektedir.

Dişim Çekildi Ne Zaman İmplant Yaptırabilirim?

Diş çekimi her vakada farklı özellik taşır. Bazen ileri derecede enfeksiyonu olan bir diş çekilirken, bazen de kırık gibi nedenler ile temiz köklü dişlerin çekilmesi gerekebilir. Çekim sonrası implant uygulama süresi ile ilgili kesin bir bilgi verilmesi mümkün değildir. Ancak genel anlamda gerçekleştirilebilen uygulamalardan bahsetmek isterim.

Diş çekildi. Kök etrafı ve dişin çevre dokuları temiz ise uygulama için elverişli alan var demektir. Çekimde kök etrafındaki kemik ve yumuşak doku yönetimi başarılı bir şekilde gerçekleştirilebildi ise hemen implant uygulamak mümkün olabilir. Genellikle kanal tedavisi yapılmış kök ucu temiz ve çekimi problemsiz olan dişler için uygulanan bir yöntemdir. Travma ile diş kırıklarında tedavi mümkün görülmüyor ise de diş çekiminin hemen ardından uygulama gerçekleştirilebilir.

Burada dikkat edilmesi gereken implantın silindirik yapıda olduğunu unutmamaktır. Diş kökü genelde eliptik kesitte oluğu için çekim yuvasına yerleştirilen implantın bazı bölgeleri kemik ile temas edemez. Bu alanların eğer mümkün ise kemik tozu ile doldurulması tercih edilmektedir. Kemik temasının az olması diğer taraftan primer tutuculuğu da azalmasına neden olmaktadır. İmplant ilk yerleştirildiğinde kemik ile olan tutunma kuvvetinin yeterli olması istenir. Boşta kalan implantların başarısı düşük olmaktadır. Bu bakımdan da tutuculuğu azaltan etken olması nedeni ile dişi çekip hemen implant yapmak sık tercih edilmez. Hekim uygun gördüğü zamanlarda uygulanabilen bu işlem hakkında daha fazla bilgi almak için muayene olarak diş durumunuzun değerlendirilmesini isteyebilirsiniz. Kliniğimizde panoramik diş röntgeni çekilebilmektedir.

İmplant Ömrü Ne Kadardır?

İmplant tedavisi sonrası yapılması ve yapılmaması gerekenler.

Öncelikle implant tedavisinin cerrahi bir işlem olduğunu bir kez daha hatırlayalım. Her ne kadar günlük yaşantımıza devam ettirmeye engel olmasa da temponuzu cerrahi sonrasında düşürmenizi öneriyorum. Uzun yol yürümemek, merdiven çıkmamak, güneşte kalmamak, havuza girmemek gibi önlemler bunların başında geliyor.

Size reçete edilen ilaçları alıp şekilde kullanmaya başlamalısınız. Özellikle antibiyotikler ile birlikte alkol alınmasının sakıncalı olduğunu da bir kez daha hatırlatayım. Doğum kontrol ilacı içenler için antibiyotik kullanımı i̇lacın etkisini azaltabilir. Bu konuda da dikkatli olmanızı öneriyorum. Antibiyotik ve ağrı kesicileri tok karnına bol su ile içmeniz midenizi korumanız ve ilacın emilimi ile ilgili sorunlar yaşamamanızı sağlayacaktır.

Şimdi gelelim yapılması gerekenlere. Öncelikle ağız hijyenine her zaman olduğundan daha fazla önem vermeniz gerektiğini unutmayın. Temiz bir yara her zaman daha hızlı ve sorunsuz kapanır. Dikişlerin üzerinde yemek artıklarının olmaması gerekir. Yumuşak bir fırça ile hafifçe operasyon bölgesini süpürme şeklinde temizlemeniz gerekiyor. Bir miktar kanama olması sorun teşkil etmez. Fırçalama sonrasında ağız gargarasını 2 dakika ağzınızda bekletmeniz gerekiyor. Gargarayı ağızda fazla çalkalamamak dikişlerinde açılmasını ve yaranın tahriş olmasını engelleyecektir.

5/5 - (4 votes)

5/5 - (4 votes)
Önceki YazıDiş Estetiği ve Özçekim
Sonraki YazıEstetik Diş Hekimliği Uygulamaları
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap