İmplant başarısında faktörler

İnsanlar kendilerine yapılacak tedavilerin muhtemel faydaları ve zararları ile ilgili bilgi almak isterler. Hastaya, implant uygulaması -merak edilen bir tedavidir- hakkında da muhtemel fayda ve yan etkileri ile ilgili gerekli bilgiler verilmelidir. Verilecek bilgiler arasında öncelikle hastanın biyolojik durumu ile malzemenin uyumu hakkında konuşmak gereklidir. Örneğin titanyum malzemesi, vücut ile uyumlu bir malzemedir ve bedenimizin bunu reddetmesi durumu şimdiye dek görülmemiştir. Titanyum vücut tarafından kabul edilen biyolojik uyumlu bir malzemedir.

implant uygulaması

İmplant Neden Kaybedilir?

Özellikle ilk uygulandığı yıllarda yapılan birçok implant uygulaması -%15 ile %20 gibi bir oran aralığındaki kaybı-, bu tedavinin başarısız bir yöntem olduğu biçimindeki yanlış yaygın kanının oluşmasına yol açmıştır. Günümüzde gelişen teknoloji ve yapılan bilimsel çalışmalar sayesinde implantların başarı oranı %95 ve üzerine çıkmıştır. 30 yıl öncesine göre implantların şekilleri de değişmiştir. 1980’li yıllarda, bıçak sırtı şeklindeki implantların üzerine yapılan protezler yaygın olarak kullanılmaktaydı. Ancak zaman içerisinde bu türden implantlara sahip olan kişilerin uzun vadede ağızlarıyla yaptıkları çiğneme hareketlerinin oluşturduğu kuvvet, boyun rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. 1990’lı yıllardan sonra ise silindirik implantlar kullanıldı. Daha yüksek başarı elde edilen vida şeklindeki implantlar, halen günümüzde kullanılmaktadır. İmplant yüzeyinin kemik ile hızlı bir şekilde kaynaşması için yüzey özellikleri geliştirilmiştir.

İmplant Uygulaması

Yapılan bilimsel çalışmalar sayesinde gelişen yeni teknikler implantların uygulanmasını da kolaylaştırmıştır. Değişik kemik çaplarında ve kemik hacimlerine uygun farklı implantlar üretilmiştir. İmplant yuvasını açan sistemler son derece hassas bir teknik ile üretilirler. Her durum için farklı implant setleri bulunmaktadır. İmplant tedavisinde kullanılan malzemelerin tamamı sağlık örgütleri tarafından denetlenmektedir. Ülkelerin sağlık bakanlıkları da malzeme üretimi üzerinde sıkı denetim ve kontroller yapmaktadır. Piyasada satılan ve hangi ülkede üretilip hangi yollarla Türkiye’ye ithal edildiği kayıt altında olan implantlar güvenle kullanılabilir. Ucuz implantların uzun vadede birçok ağız problemi çıkardığı artık ağız sağlığı camiasında herkes tarafından bilinen bir gerçektir.

İmplant Öncesi

İmplant uygulaması yapılmadan önce doğru bir planlama yapılmalıdır. Bunun için konusunda bilgili ve tecrübeli diş hekimleri size neyi, neden yapmaları gerektiği hakkında bilgi verecektir. İmplant uygulaması yapılacak hastanın çene kemiği muayene ve tomografi ile değerlendirilir. Genel sağlık durumu incelenir. İşlem yapılacak bölgenin karşı dişleri ve yan dişleri ile karşılıklı konumu önemlidir. Hastanın çiğneme kasları ve çiğneme kuvveti gözden geçirilir. Tedavi öncesi ilaç kullanıp kullanmayacağı saptanır. Operasyon gününde ağız bakımı iyi olmalı, diğer dişlerinde ise çürük ve diş eti hastalığı gibi problemler bulunmamalıdır. Eğer diş çürükleri ve diş eti hastalıkları varsa, bunlar tedavi edildikten sonra implant uygulaması yapılmalıdır. İmplant uygulaması sırasında burun tıkalı olmamalıdır.

İmplant Yapımı ve Sonrası

Ağız içerisine gerekli fizyolojik sıvı, soğutma amaçlı olarak verilir. Eş zamanlı olarak diş hekimi asistanı bu suyu aspiratör ile çeker. Sıvının yutulmasında herhangi bir sakınca yoktur. İşlem her bir implant için 15-20 dakika sürmektedir. Uygulanan implant sayısı arttıkça süre de gayet tabiidir ki uzayacaktır. İşlem sonrasında diş hekimi, size yapılması gerekenler hakkında ayrıntılı bilgi verecektir. Genel olarak sıcak gıdalardan kaçınmanız, ilk iki gün ılık sıvılar ve yumuşak gıdalarla beslenmeniz önerilir. İşlem bölgesine soğuk kompres uygulanması, şişlik oluşmaması için fayda sağlayacaktır. İyi bir operasyon sayesinde dikişler alınırken implantların yapıldığı diş eti bölgesinde kanama minimum seviyede olur. Tamponu sıkıca ısırma ve tükürmeme davranışı, kanamanın olmaması için gereklidir. Şayet kanama olursa, bölgeye sıkıca tampon yapmalı ve eğer kanama 24 saati geçmişse diş hekiminize kontrole gitmeniz tavsiye edilir.

İmplantlar hakkında genel bilgi almak için drsertac.com/implant

Rate post

Rate post
Önceki Yazıİmplant Yapımı, Kullanma Süresi ve Fiyatları
Sonraki Yazıİmplantların Geleceği
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap