Ağız bakımı ve kalp hastalıkları arasındaki ilişki tıp dünyasında hiçbir tereddütte yer vermeyecek şekilde açıklanmıştır. Kalp ile ilgili operasyonlardan önce diş hekimleri ile hastanın ağız sağlığının değerlendirilmesi günümüzde rutin bir uygulama olmuştur. Bunun gibi diş operasyonları sırasında kalp hastası olan kişilere yaklaşım diş hekimlerinin implant ve estetik diş pratiğinde her geçen gün daha fazla karşılaşılan bir durum halini almıştır.

Kalp hastalarının kullandığı kan sulandırıcı ilaçların yönetimi ve kapak hastalarında infektif endokardit profilaksisi yapılıp yapılmayacağı ve yapılacak ise ne şekilde uygulanacağı diş hekimleri pratiğinde önem kazanmıştır. Koroner arter hastalığı olan kişiler diş hekimleri için girişim sırasında yeni bir iskemi ve kalp krizi riski yaratırlar. Hastanın koroner arter hastalığının ciddiyetinin sorgulanması ağzına yapılacak işlemler sırasında yeni bir atak olasılığı hakkında diş hekiminin yönlendirir. Özellikle stent takılmış koroner bypass ameliyatı olmuş veya kalp krizi geçirmiş hastalar kontrol altında olduğu müddetçe diş müdahaleleri yapılabilmektedir.

Ancak dinlenme pozisyonunda veya hafif hareketlerde bile göğüste baskı tarzında ağrısı olan ve geceleri birkaç yastıkla yatabilen başının yukarıda tutmak zorunda kalan hastalar ileri derecede kalp yetersizliği hastalığıdır ve diş hekiminde yaptıracakları müdahaleler öncesinde mutlaka kardiyoloji uzmanı ile görüşmeleri gerekir. İskemik kalp hastalığı olan kişileri tedaviye alan diş hekimlerinin acil tıbbi müdahale konusunda eğitimli olmaları ve müdahale gerektiğinde acil tıbbi yardım ekipmanına sahip olmaları gerekir.

KAN SULANDIRICI KULLANANLARDA DİŞ MÜDAHALESİ YAPILABİLİR Mİ?

Koroner arter hastalığı olan kişiler Aspirin kullanırlar. Stent uygulanan  hastalara aspirinle ilave olarak antikoagülan ilaçlar verilir. Bu ilaçların kullanıldığı hastalarda cerrahi işlemlerde kanama riski olabilir. Atriyal fibrilasyon, kalp kapak hastalığı, kapak protezi, iskemik kalp hastalığı, serebrovasküler olaylarda, derin ven trombozu ve pulmoner emboli tedavisinde antikoagülan ilaçlar kullanılır. Warfarin kullanan hastalarda INR değeri 1.5 altında  minor girişimler yapılabilir çene cerrahisi gibi majör girişim yapılacak hastalarda INR değeri 1,5  altında olmalıdır. Bu hastalarda antikoagülan tedavinin kesildiği periyotta düşük molekül ağırlıklı heparin ile tedavi sürdürülebilir.

Yeni nesil oral antikoagülan ilaçlar kullanan hastalar minör girişimden 24 saat majör girişimden 72 saat önce ilacın kesilmesi kanama yönetimi için yeterlidir. Koroner arter bypass ameliyatı geçiren kişilerde diş hekimi işlem öncesi bu hastaların kullandığı Aspirin’in kesilmesi genelde kalp hastalığı açısından sorun yaratmaz. Ciddi kanama riski taşıyan girişimlerden bir hafta önce, az riskli hastalarda birkaç gün önce Aspirin kesilebilir. Koroner stent özellikle ilaç kaplı stent takıldıktan sonra 1 yıl geçmemiş hastada kanama riski için ​klopidogrel gibi kanı sulandıran ilaçlar asla kesilmemelidir.

BAKTERİYAL ENDOKARDİT HASTALARINDA DİŞ VE İMPLANT YAPIMI

Bakteriyel endokardit kalp kapaklarının veya kalbin iç tabakası olan endokardit enfeksiyonudur. Bakteriyel endokardit yüzde üç oranında ölüm riski taşır. Ağız florasında bulunan mikroorganizmalar bakteriyel endokardit etkenleri arasındadır. Yapay kalp kapağı taşıyanlar, daha önce geçirilmiş endokardit tanısı olanlar, romatizmal ateş gibi sebepler ile kalp kapakları zarar görmüş olanlar, doğuştan kalp ve kapak sorunu olanlar, sentetik materyal kullanılarak tedavi edilmiş ve hipertrofik kardiyom iyopatisi olan hastalar, ağız içi kanamalı dental girişimlerde endokardit açısından riskli kişilerdir. Bu hastalarda diş girişimi sırasında bakteriyel endokardit riskinden korunmak için antibiyotik profilaksisi uygulanmalıdır.

Bakteriyel endokardit sadece ağız içinde uygulanan işlemlere bağlı olarak gelişmez. Ağız hijyeni bozuk olan herhangi bir diş enfeksiyonu olan kişilerde riski altındadır. Bu nedenle diş hekimleri kalp hastalarında enfeksiyon odaklarının tedavisinden de sorumludur.

ENDOKARDİT PROFİLAKSİSİ:

İşlemden 1 saat önce 2 gram çocuklarda kilogram başına 50 miligram amoksisilin tablet Ağız yoluyla alınır. İşlem sonrasında Tedavinin devamına gerek yoktur. Ağızdan alamıyorsa 30 dakika önce aynı doz ampisilin kas veya damar içerisine enjekte edilebilir.

Penisilin alerjisi olan erişkinde 600 miligram çocuklarda kilogram başına 20 miligram klindamisin tablet veya erişkinde 500 miligram çocukta 20 miligram azitromisin ya da klaritromisin tablet verilebilir.

Ventriküler septal defekt, patent duktus arteriozus, mitral kapak prolapsusu, baypas cerrahisi geçiren hastalar, kalp pili veya defibrilatör bulunan hastalar, biküspit aort kapak, aort koarktasyonu, kalsifik Aort kapak darlığı ve pulmoner darlık olan hastalarda diş müdahalesi öncesi infektif endokardit profilaksisi gerekli değildir.

Bazı ciddi ritim bozukluğu olan hastalara adrenalin içeren lokal anestezik ilaçlar kullanılmamalıdır. Adrenalin içeren anestezikler taşikardi ve hipertansiyonu tetikleyebilir. Kalp pili takılmış hastalarda kalp pili çalışmasının olabileceğinden elektrokoter kullanılmamalıdır. Bu tedbirlerin alınmak kaydıyla diş hekiminin kalp ve tansiyon hastalarına yapılacak müdahaleler de tehlikeli bir durum yoktur. ​

KALP HASTALARINDA İMPLANT YAPIMI MÜMKÜN MÜ?

Kalp nakli gibi ümmin sistemin baskı altına alındığı durumlarda implant uygulaması yapılmamalıdır. İmplant tedavisi öncesi kan sulandırıcı ilacın kesilmesi gerekir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar implant öncesi (24-72 saat önce) kan sulandırıcı kesmelidir. INR 1,5 altına indiğinde işlem yapılabilir.

İMPLANT HANGİ HASTALARDA YAPILMAZ?

Kalp hastalığı ile birlikte vücut savunma sisteminde genel bir problem yapılanlarda ve kemik hastalığı olanlarda implant yapılmadan önce doktoru ile konsültasyon yapılması gerekir. Kan sulandırıcı kesildiği halde değeri düşmeyen hastalar için hematolog ile konsültasyon gerekir.

Bilgiler genel mahiyette ön fikir amaçlıdır. Sizin için geçerli değildir. Size uygun tedavi için hekiminiz ile görüşmeniz gerekecektir. 

MUAYENE VE BİLGİ İÇİN RANDEVU TEL 0549 347 4 347

DİŞ HEKİMİ SERTAÇ KIZILKAYA

Rate post

Rate post
Önceki YazıTürkiye diş tedavileri için en ucuz diş fiyatlarını sunuyor
Sonraki YazıASİT EROZYONU VE DİŞ HASSSASİYETİ
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorumlar (4)

Nurten KADIOĞLU

Ara 05, 2020 at 3:22 PM

Kalp pili olanlar da implant tris yapilabilirmi

Reply

sertac

Ara 06, 2020 at 7:05 PM

Evet yaptırabilir. elektrokoter kullanılmaması gerekiyor.

Reply

Derin

Nis 20, 2023 at 10:09 PM

Ritim bozukluğum var beloc 50 kullanıyorum implant yapmam da bir sakınca var mı acaba

Reply

Yorum Yap