zirkonyum diş kaplama

Zirkonyum Diş Kaplama Hakkında Bilgiler

Bu yazımızda, zirkonyum diş kaplama hakkında biraz daha daha ayrıntılı bilgi vermekle birlikte; “Zirkonyum diş nedir ?”, “Zirkonyum diş nerelerde kullanılır?”, “Avantajları var mıdır?”, “Diş eti ile uyumu nasıldır?”, “Alerji yapar mı?”, “Ağızda metal tadı bırakır mı?” gibi sorulara cevap vermeyi amaçlıyorum. “Estetik olarak zirkonyum diş kaplamalar bize ne kazandırır? Zirkonyum dişlerin temizliği nasıl yapılmalıdır? Ömrü ne kadardır? Zirkonyumlar çıkarılmak istenirse bu mümkün müdür?” gibi sorulara da cevap vermeye çalışacağım.

Bilindiği üzere metal kullanılmadan yapılan diş kaplamaları, daha estetik sonuçlar vermektedir. Metalin olumsuz özellikleri, zirkonyum kaplamalar sayesinde ortadan kaldırılabilmiştir. Özellikle estetik tedavilere ihtiyaç duyulduğunda bu tip, metal içermeyen kaplama ve köprüler tercih edilir. Dişlerin eğri olduğu durumda ortodonti tedavisi istenmiyor ise diş kaplaması zirkonyum ile yapılabilir. Kalıtsal olarak dişler üzerinde yapı ve renk bozuklukları olduğu durumlarda da diş kaplaması ihtiyacı ortaya çıkar. Bu gibi bir durumda estetik diş kaplama malzemesi olarak zirkonyum tercih edilir. Renk için kullanılan ilaçlar veya kalıtsal olarak bozuk dişler söz konusuysa ve beyazlatma yöntemleri ile istenilen sonuca ulaşılamıyor ise, dişlerin üzerine kaplama yapılması tercih edilebilir. Diğer yandan üzerinde aşırı madde kaybı olmuş eski dolgular bulunan dişler veya çekilmiş dişler var ise bunların üzerine de daha iyi çiğnemek ve daha iyi görünmek amacı ile diş kaplamaları yapılabilir.

Zirkonyum’un Estetik Özellikleri

Giderek kullanım oranı artan bir malzeme olan zirkonyum, diş minesini taklit eden en iyi malzemelerden bir tanesidir. Alışılmış porselen köprü veya kaplamalar gibi, içerisinde metal bulunmaz. Bu nedenle metalin renginden kaynaklanan dezavantajlar meydana gelmez. Metal içeren porselen diş kaplamalarında dişlerin cansız ve yapay göründüğünü biliyoruz. Estetik diş kaplamalarında böyle bir durum ortaya çıkmaz.

zirkonyum diş kaplama

Diş Eti Uyumu

Bir diş kaplamasının en önemli özelliklerinden bir tanesi de o diş eti ile uyumlu olmasıdır. Diş eti ile uyum göstermeyen malzeme -zaman içerisinde- diş eti çekilmesi, diş eti kanaması, diş eti renklenmesi, ağız kokusu gibi problemlere yol açabilir. Zirkonyum malzemesinin diş eti ile mükemmel uyumu sayesinde hastalar böyle problemler yaşamazlar. Zirkonyum diş kaplama uygulamasının yapım aşamasında, ölçü ve üretim safhalarında bilgisayar destekli tasarım ve üretim aşamaları gerçekleştirilir. Bu sayede yapılan diş kaplama kenarlarının uyumu mükemmel olur. Diş etine baskı yapan diş kaplamaları, buradaki kan dolaşımını bozarak bölgede kanamaya neden olmaktadır.

Zirkonyum malzemesinin diğer bir özelliği de bakterileri en az tutan malzeme oluşudur. Yapılan araştırmalar, kaplama malzemesi olarak kullanılan zirkonyumun diş minesi ile neredeyse yakın bir özellikte olduğunu göstermiştir. Metal ve porselen kaplama yaptıranların ağız içlerinde biriken bakterilerin, zirkonyum diş kaplama yaptıranlardan fazla olması nedeniyle; diş eti kenarında enfeksiyon oluşma ihtimalinin fazla olduğu kanıtlanmıştır. Zirkonyum diş kaplama uygulamaları, hem daha kolay temizlenebilmeleri hem de daha az bakteri tutulmaları nedeniyle tercih edilenler.

Zirkonyum Diş Kaplama Alerji Yapar Mı?

Zirkonyum diş kaplama malzemesinin tamamen biyolojik uyumlu olduğunu biliyoruz. Tıpta ve diş hekimliğinde güvenli bir şekilde kullanılır. Ortopedi ameliyatlarında vücut içerisine yerleştirilen ve yıllarca kullanılan zirkonyum protezler vardır. Gerek biyolojik oyunları gerekse dayanım güçleri nedeniyle en çok tercih edilen biyomateryallerdir. Zirkonyum diş kaplama malzemeleri hakkında herhangi bir alerji bildirilmemiştir. Oysa porselen metaline karşı sıklıkla alerjik reaksiyonlar görülmektedir. MTL’ye karşı alerji hafif, orta veya şiddetli olabilir. Hafif veya orta şiddetli alerji, genellikle kısa süre içerisinde fark edilmez. Ancak o bölgede kızarıklık, kaşıntı kanama gibi belirtiler ortaya çıkar. Şiddetli alerji reaksiyonunda ise hastane tablosu oluşur ve en kısa süre içerisinde diş kaplamalarından çıkarılması gerekir. Zirkonyum ile yapılan diş kaplamalarında, bu tip alerji oluşma olasılığı yoktur. Bu nedenle insan vücudunda güvenle kullanılabilmektedir.

Zirkonyum Diş Kaplama Koku Yapar Mı?

Sıklıkla diş kaplama ve köprülerinin koku yaptığı hakkında duyumlar alırız. Bunlar iyi yapılmamış diş köprüsü ve kaplamalardır. Zirkonyum diş, bilgisayar desteği ile yapıldığı için hassas bir çalışmadır. Bu nedenle üretilen kaplama istenilenin birebir aynısıdır. Diş eti kenarına ve gövde bölgelerine baskı yapmaz. Bu sayede, diş eti sağlığı korunur. Kanama olmadığı için ağız kokusu olmayacaktır. Ancak tabii ki her yemekten sonra kendi dişlerimizi fırçalayarak temizlediğimiz gibi diş kaplama ve protezlerimizin de temizliğini yapmamız gerekir. İyi bir fırçalama olmadan kendi dişlerimiz de ağız kokusu yapacaktır. Hatta diş fırçalarken dilimizi de fırçalamamız gerekir.

Zirkonyum Diş Kaplama – Rengi Değişir Mi?

En çok Sorulan sorulardan bir tanesi de hep takılan kaplama ve köprülerinin renginde değişiklik olup olmayacağıdır. Zirkonyum kaplamalar, yüksek derecede ısı ile fırına girerler. Bu sayede yüzeyleri parlak bir şekil alır. Dış etkenler karşısında zirkonyum diş kaplama renk değiştirmez. Her zaman ilk günkü gibi kalırlar. Çay, kahve ve sigara lekeleri oluştuğunda kendi dişlerimizden daha kolay temizlenir. Bu özellikler, zirkonyum diş kaplama uygulamalarının daha çok tercih edilen kaplamalar olmasına neden olmaktadır. Üzerine kaplama veya köprü yapılmış dişler, doğal dişleriniz gibi fırçalanmalıdır. Köprü olan ağızlarda dişsiz bölgeleri arayüz fırçası ile temizlemek gerekir. İyi temizlenmediğinde, yemek artıklarının kalması zamanla kokuya sebebiyet verebilir.

Düzenli yapacağınız diş hekimi kontrolleri sayesinde ağız kokusu ve diş eti problemleri yaşamazsınız. İyi bir ağız bakımı ve düzenli diş hekimi kontrolleri sayesinde, zirkonyum diş kaplama uygulaması yaptırdıysanız, bu dişleri doğal dişleriniz gibi kullanabilirsiniz. Malzemede herhangi bir aşınma veya renk değişikliği ortaya çıkmayacaktır. Ancak zaman içerisinde diş etiniz ve damağınızda şekil farklılıkları oluşabilir. Yaş ile beraber 10 yıl gibi bir süre içerisinde diş eti şekliniz değişir ise kaplamalarınızı yeniletmeniz gerekebilir. Ancak iyi yapılan ağız bakımı sayesinde diş etinin sorun çıkarmadığı bilinmektedir.

Zirkonyum Diş Kaplama Sökümü

Çıkarılması gerektiğinde özel frezler ile kesilerek çıkarılabilir. Konusunda uzman ve tecrübeli bir hekim zirkonyum diş kaplamalarınızı aşırı kuvvet uygulamadan ve alttaki dişlere zarar vermeden sökebilir. Diş kaplamasının köprüsü çıkarılırken, aşırı kuvvetler uygulanması diş köküne zarar verebilir. Bu nedenle özel frezler ile kesilerek çıkarılan zirkonyumlar yeniden kullanılamazlar. Yerine yenilerinin yapılması gerekir. Zirkonyum diş kaplama ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için adresine drsertac.com/zirkonyum tıklayabilirsiniz.

Rate post

Rate post
Önceki Yazıİmplantlar ve İmplantların Uygulama Alanları
Sonraki YazıDiş Beyazlatma ve Sihirli Dünyası
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap