Zirkonyum dişler; dayanıklılığı ve insan kemik yapısına uygunluğu ile bilinen beyaz renkli zirkon maddesinden yapılan dişlerdir. Estetik beklenti arttığında diş yapısını taklit etmede en başarılı malzemeler kullanılmalıdır. Dişlerin sadece rengi değil yüzey özellikleri ve en önemlisi diş şekli ağızdaki diğer dişler ve yüz ile uyumlu olmalıdır. Zirkonyum ile kaplama diş uygulanacağı zaman sadece malzemenin üstün özellikleri iyi bir diş kaplaması için yeterli olmaz. Malzeme ne kadar iyi olursa olsun dişlerin hazırlığı yani kesimleri iyi olmalıdır. Kullanılacak diş kaplama malzemesine göre diş üzerinden aşındırma yapılır. Diş kesimi olarak isimlendirilen kaplama öncesi preparasyon büyük önem taşır.

ZİRKONYUM DİŞ KAPLAMA ÖNCESİ DİŞ HAZIRLIĞI

Uygulanacak diş kaplaması için yeterli miktarda diş kesimi yapılmalıdır. Ancak bu sayede doğal diş hacminde bir kaplama uygulaması yapılabilir. Dişin karşı çenedeki dişle ile teması erken olduğunda dikey boyut artar. Çene ekleminde de sorunlar ortaya çıkaran bu durum ile karşılaşmamak için dikkatli bir diş kesimi yapılmalıdır. Diş üzerindeki mine tabakası çok sert mineral yapıdadır. Aşındırmak için elmas veya karbid frezler kullanılır.

Diş hekimliğinde airator adı verilen el aletleri ile 200.000 ile 600.000 devir/dakika rpm hız ile dönen aletler kullanılır. Diş kesiminde dengeli ve planlı aşındırma büyük önem arz eder. Kapanış durumuna göre hangi dişin neresinden ne kadar madde aşındırılacağına doğru karar vermek gerekir. Çünkü diş aşındırması yapıldıktan sonra geri dönüş yoktur. Eksik veya fazla yapılan diş aşındırmaları diş üzerine yapılacak kaplama için zorluk yaratır.

A-DİŞ KESİMİ FAZLA YAPILDIĞINDA NE OLUR?

Fazla kesilen diş üzerine uygulanan diş kaplaması için yeterli desteği sağlayamaz. İster zirkonyum diş kaplama olsun ister porselen diş kaplama tutuculuk sorunu oluşur. Diş kaplama veya diş köprüsü sık sık yerinden çıkar. Hasta için de istenmeyen zamanlarda diş kaplamasının çıkması sorun olacaktır. Fazla diş kesimi yapıldığında dişin ortasında bulunan diş sinirine yaklaşılır. Diş hassasiyeti ağrıya dönüşür. Kendiliğinden başlayan diş ağrıları dişe kanal tedavisi yapılmasını gerektirecek kadar artabilir. Bu nedenler ile kaplama için diş kesimi yapılırken fazla madde kaldırılmaması önemlidir.

B-DİŞ KESİMİ AZ YAPILDIĞINDA NE OLUR?

Üzerine diş kaplaması yapmak için dişin mine katmanı az aşındırıldığında soğuk sıcak hassasiyeti ve kendiliğinden başlayan rahatsız edici diş ağrıları olmayacaktır. Ancak diş kaplaması için yeterli mesafe elde edilemediği için diş kaplamasını yapımında sorun yaşanır. Yapılan kaplama belirli kalınlık ve yükseklikte olmak zorundadır. Diş aşındırması yeterli olmadığı için kaplama dişin üzerinde byük kalacaktır. Kapanışın yüksek olması ve dişin diğer dişlerden büyük görünmesi bu nedenle ortaya çıkan istenmeyen bir durumdur. Gerekiyor ise diş yeniden kesilerek kaplama yeniden hazırlanmalıdır.

Tecrübelli diş hekimleri hangi dişten ne kadar aşındırma yapmaları gerktiğini iyi bilirler. Dişte ağrı yapmayacak kadar çok, kaplamanın büyük olmayacağı kadar az kesim yaparlar.

UYGULANAN ZİRKONYUM DİŞ MADDESİNİN ÖZELLİKLERİ

Zirkonyum maddesi birçok eklem protezinde kullanılmaktadır. İnsan sağlığına zarar vermez ve maddenin yapısı gereği oldukça sağlamdır. Zirkonyum diş etine sağladığı uyum ile günümüzde daha çok tercih edilmektedir. Zirkonyum ile doğal dişe en yakın görünümün elde edilmesi sebebiyle en arka dişleriniz bile estetik bir görünüme kavuşur. Porselen protezler ise bir diğer kuron çeşididir. İhtiyaca göre metal destekli veya sadece porselen empress yöntemiyle yapılır.

Diş eksikliğinin giderilmesinde diş köprüleri büyük önem taşır. Diş eksikliğini telafi eder ve hem çiğneme fonksiyonun düzgün çalışmasını hem de estetik olarak dişlerinizin güzel görünmesini sağlar.

ESTETİK ZİRKONYUM DİŞ İLE LAMİNE KAPLAMA ARASINDA NE FARK VARDIR?

Lamine kaplamalar ( yaprak kaplama porselen) ise ön diş estetiğinde sıkça kullanılan bir yöntemdir. Lamine kaplamada diş kesimi çok az yapıldığından doğal dişin en çok korunduğu kaplama çeşididir. Özellikle aralıklı ön dişlerde, kırık dişlerde, dişler arasında boyut farkları olan durumlarda, rengi değişmiş dişlerde kullanılan oldukça etkili bir yöntemdir. Dişin görünen ön yüzeyine uygulanırlar.

Zirkonyum diş kaplama ile lamine dişin en büyük farkı zirkonyum kaplamanın dişi çepeçevre sarması ve dişteki bütün yüzeyleri örtmesidir. Lamina diş kaplamada sadece görünen ön yüzey ve ara yüzeylerin yarıya yakın bir bölümü kaplanmakdadır. Üretim teknolojileri benzese de zirkonyum kaplama diş le laminate veneer diş farklı uygulamalardır. Lamina diş uygulaması daha yüksek fiyatlar ile gerçekleştirilir. Hassas bir yöntemdir ve hekim ile diş laboratuvarını daha uzun süre çalışmasını gerektirirler.

Zirkonyumdiş yapımı. Dİş Hekimi Sertaç Kızılkaya
Zirkonyum diş yapımı. Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya

Estetik olarak her iki yöntemden de tatmin edici sonuçlar alınmaktadır. Diş hekiminiz ağız içerisinde yapacağı kontrol muayenesinden sonra size hangi yöntemin daha etkili ve başarılı olabileceği ile ilgili bilgi verecektir. Randevu almak için iletişim sayfamız ile bana ulaşabilirsiniz.

Rate post

Rate post
Önceki YazıCam Fiber
Sonraki YazıCelal kızılkaya
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap